Schiekwartier: van Dromenlab naar Maakplaats

Het Schiekwartier, de stadsentree van Schiedam, is toe aan een gebiedsvernieuwing. Een proces van Dromenlab naar Maakplaats.

De gebiedsvernieuwing moet van het Schiekwartier weer een aantrekkelijke plek maken om te investeren, te vestigen en te zijn. Wij organiseerden voor de gemeente en samen met Dromenlab uit Rotterdam, een serie brainstorms met allerlei betrokkenen, om tot een goed overzicht van ideeën en mogelijkheden te komen. We schreven persberichten en kant-en-klare persartikelen, gaven feedback aan alle betrokkenen, hielpen met het maken van presentatieposters van de plannen en rondden de Maakplaats af met een boek waarin alles werd gevat.

Het Schiekwartier omvat de Koemarkt, het voormalig VROM-terrein aan de Buitenhavenweg, een deel van de Broersvest en de Rotterdamsedijk, waarin ook gebouwen staan als voormalig Hotel De Kroon en VVV-kantoor. Op 13 september 2016 heeft de gemeenteraad de plannen voor de gebiedsontwikkeling goedgekeurd. Die vernieuwing gaat vele jaren duren en wordt stapsgewijs uitgevoerd. Niet alleen grote ingrepen gaan het gebied veranderen, maar ook een reeks van kleinere initiatieven door de jaren heen. Tijdelijke gebeurtenissen zijn belangrijk: ze gaan bijdragen aan de uiteindelijke ambities voor deze plek.

Het Schiekwartier mag een fijne ontmoetingsplek worden om te wonen, werken en ontspannen aan de Schie voor ondernemende mensen die willen maken, mixen en verbinden. Met ruimte voor creativiteit, experiment en verbinding van erfgoed en innovatie. We hebben een duurzame, groene en levendige plek voor ogen, vol mogelijkheden. Een ‘natuurlijke’ schakel in de regio, toegankelijk en bereikbaar, waar gebruik wordt gemaakt van de waterkracht van de Schie: Where History meets the Future!

De stad is van iedereen. Daarom hebben we Schiedammers, winkeliers en ondernemers in dit gebied én de creatieve makers uitgenodigd om samen binnen deze gedachte tijdelijke invullingen te creëren voor het gebied waarmee we het Schiekwartier in de ‘picture’ zetten. Ook kan de stad testen of deze invullingen de juiste permanente invulling kunnen zijn.

Op 28 september 2016 zijn er met tientallen Schiedammers ideeën geïnventariseerd. Daarna gingen ze in Maakteams aan de slag om voorstellen uit te werken. Op 12 oktober spraken de teams met experts over hun uitgewerkte voorstellen. Op 5 november presenteerden de Maakteams hun plannen op panelen aan de stad en spraken ze hierover met bezoekers. Daarna konden de Maakteams zelfstandig aan de slag om hun voorstellen te realiseren. De gemeente koppelt deze teams aan de juiste personen binnen de gemeentelijke organisatie én aan organisaties in de stad.

In december 2016 heeft HC met Dromenlab en Bastiaen Bot van Trossenlos een boek geproduceerd met een verslag van alle positieve energie van verschillende Schiedammers, hun insteek om van deze enorme verbouwingsperiode een spannend ‘event’ te maken, en van het voornemen om zèlf echt iets te maken van dit gebied. Intentie voor de komende jaren blijft: ‘Sámen maken we van de stadsentree een bijzonder Schiekwartier’.

Klik op de foto

Klik op de foto voor het artikel

Klik op de foto voor het artikel

Klik op de foto voor het artikel

Klik op de foto

Klik op de foto voor het complete boek