Kerst aan de Schie

Kerst aan de Schie vanuit de Havenkerk
In december 2020 produceerden we samen met Fun-key events, in opdracht van de gemeente Schiedam, een aantal ‘warme’ TV-programma’s vanuit de gerestaureerde Havenkerk in kerstsfeer. Daarmee zorgden we voor tal van lichtpuntjes in dit moeilijke jaar. Janet van Huisstede van HC regelde de gasten en briefde de speciaal genodigde presentatoren. De serie werd ingeluid met een fantastische Kaarsjesavond vanuit de Havenkerk die werd geregisseerd en uitgezonden door SchieTV. 

De uitzendingen zijn nog steeds te zien via de button Films op de website www.kerstaandeschie.nl.  Op SchieTV legde Janet uit waarom Kerst aan de Schie op deze manier was georganiseerd.

Presentatoren Cilia Batenburg, Anne Rats, Jarle Lourens en Peter Ottens spraken met gasten die een mooie wens schreven of knutselden op de papieren kerstbal. Juffrouw Klieder en Klodder gaven hilarische tips voor quarantaine-knutsels met de vraag ‘Tebbie Nou In Je Boom?’. Jack de Prenter schreef kerstballen met ironische korte gedichten van precies 140 lettertekens, die hij her en der voorlas. 

Bijzondere verhalen
Tonnie en Rob Heijster schreven over hun spannende avontuur in Zweden, waar hun zoon met zijn gezin naartoe emigreerde. Ben de Koning vertede aan Anne Rats hoe de Frankelandgroep desnoods twee weken lang kerst coronaproof viert. Wijnand Westerveld behaalde zijn diploma molenaar en wil 100.000 bezoekers per jaar naar molen De Walvisch trekken. Stadsorganist Arjen Leistra bespeelde het orgel van de Havenkerk. 

Presentator Jarle Lourens sprak met de drie ‘geesten’ uit Scrooge. Jenneke, Marijn en Annette organiseerden het Dickens Festival met een eigen film. Jan Vuyk en Cynthia van den Bor vertelden over hun schilder-activiteiten voor senioren in De Moutery. Ans en Karen de Geus organiseerden dit jaar thuis hun Suikerzoet Familie Filmfestival. Edwin Spek, organisator van Suikerzoet Filmfestival, gaf mooie filmtips.

Sharole Moduro illustreerde kerstballen en Cilia Batenburg zag hoe zij ook mooi werk maakt met hout en steen. Regisseur Koen Wouterse, en acteurs Benno van Dorst en Ise Montens van de Jonge Stokerij repeteerden dit jaar in een leeg Theater aan de Schie op het podium! En de Hoogstraat vulde zich met leuke winkels en etalages, zo vertelt Janet van Huisstede van DeWinkelmeiden. 

Kerstmaal van 1945
Italiaans restaurant La Bella Rosa, houdt met bezorgen en afhalen het hoofd boven water. Roxy Nane vertelde aan Jarle Lourens hoe ze nu toch gezinnen steunen met maaltijden. Dat er dit jaar geen vuurwerk mocht worden afgestoken, vond dierenarts Frederike van Ditmarsch van Dierenkliniek Spaland een zegen voor alle dieren! Senior verpleegkundige Richelle Hoffman werkt op de afdeling in het Franciscus-Vlietlandziekenhuis die in 2020 werd omgebouwd voor coronapatiënten. 

Peter Ottens van de YETZ Foundation verhuisde weer terug naar Schiedam. Hij vroeg waarom gemeenteraadslid Jaap Pegtel een Wall of Fame wil om Schiedamse sporters te vereeuwigen. Historicus Hans van der Sloot blikte 75 jaar terug op het kerstmaal van 1945. Wendy Jung vroeg met haar kerstbal met zelfgemaakt vilten kerstpoppetje om verdraagzaamheid.