Het EnergieCafé krijgt mooie etalages

Het EnergieCafé aan Hoogstraat 155 geeft informatie over duurzaamheid. In de etalages richtten wij een expo in over het pand en de plannen.

Hoe maak je je huis of bedrijf duurzaam? In het EnergieCafé aan de Hoogstraat 155 krijg je daarover elke vrijdag van 9 tot 12 uur antwoord van verschillende partijen. Schiedammers Herman Gels en Sonja Schwaab namen het initiatief om hun historische pand duurzaam te laten renoveren én om het als EnergieCafé Schiedam open te stellen voor iedereen die duurzaam wil wonen. Maandag 12 april openden wethouder duurzaamheid Patricia van Aaken en Merel Segers van Energiek Schiedam de winkel officieel. In het EnergieCafé van SEC: Schiedams Energie Collectief, Stichting DUW! en Energiek Schiedam, kun je overigens geen drank bestellen. Je kunt de activiteiten volgen via https://www.facebook.com/energiekschiedam

In opdracht van Stichting DeWinkelmeiden heeft HC voor Herman Gels en alle betrokken partijen een expositie over de geschiedenis en doelstellingen van het pand gemaakt en ingericht in de 3 etalages: Hoogstraat 155 VROEGER, HEDEN en TOEKOMST. Die is al sinds 24 januari te bewonderen.


Etalage VROEGER

Toen het pand helemaal open lag, heeft Tristan Tange, een 16-jarige amateur-archeoloog, metersdiep in de grond gegraven en honderden jaren oude spullen van de vorige bewoners gevonden. Die staan nu tentoongesteld in de etalage VROEGER aan de Hoogstraatzijde.


Etalage HEDEN 

Ap Kleijn, de aannemer die het pand met zijn mensen verbouwt, heeft de ruimte met veel respect voor de oude elementen aangepakt. In de etalage aan de zijde van de Oostmaassteeg, is de expo HEDEN ingericht met foto’s van de intensieve verbouwing.


Etalage TOEKOMST

Duurzaamheid blikt vooral naar opbrengsten in de toekomst. Het vergt nu een andere wijze van denken en veel investeringen, die in de nabije toekomst al een beter milieu, minder energiekosten en een recyclebare economie gaan opleveren. Hoe je dat bereikt in zo’n historisch pand, vertelt de expo in de etalage TOEKOMST.

Tijdens de opening was het een een drukte van belang!

Folder-overzicht