Culturele Plekken Fietstocht

Culturele Plekken Fietstocht door Schiedam 

Dit voorjaar kreeg Schiedam een nieuwe directeur voor het Stedelijk Museum Schiedam (Anne de Haij), en een nieuwe directeur voor Schiedam Partners (S’DAM) Harrie Dechering. Om ze zo snel mogelijk kennis te laten maken met alle aanbieders van cultuur, organiseerde Janet van Huisstede van HC op 3 mei 2021 een ‘Culturele Plekken Fietstocht’ door Schiedam. We stapten op de fiets met Anne de Haij en Harrie Dechering, en met zakelijk leider Nicole Theeuwes, wijkprogrammeur Dorien Theuns en representant van de Raad van Toezicht van het SMS Anke Bodewes. Overal een half uur rondkijken en weer doooorrrrrrr…

Ik heb ze de mogelijk nieuwe locatie voor creative hubs (ateliers en creatieve ondernemers) boven de Action in de Passage laten zien.

Petra Van der Ham en Margo Onnes lieten de nieuwe ruimte voor Stichting KunstWerkt, Stichting Mooi Werk en de De Fotowerkplaats aan de Lange Nieuwstraat in het voormalig postkantoor zien.

Bij het Schreihuisje aan de Maasboulevard vertelden Sjef van Duin en Esther Zitman over de kunstwerken en plannen.

In de Maastuin legde Kim Zwart uit hoe er met scholen en vrijwilligers wordt samengewerkt aan permacultuur. Sharole Maduro vertelde over haar workshop stenen beschilderen.

In de SodaFabriek Schiedam kregen we een verrassende rondleiding door eigenaar en restauratiearchitect Peter van Velzen. Bij Loopuyt Gin legde Jan Van Stigt Thans uit hoe hij zijn gin en vergin-gin uitrolt en kregen we een sneak in zijn speakeasy en boksparadijs. Daar genoten we al wandelend van heerlijke wraps die Pita Delicatessen cakes voor ons had klaargemaakt en bezorgd.

In de De Fotowerkplaats vertelden Wim Van Zon en Henk Bothof over hun bijzondere samenwerkingen met fotografen van muziek tbv hun Music Inspired Art.

We stapten terug in de tijd bij het Nationaal Coöperatie Museum waar Jan Bot vertelde over grootmoeders snoep en het huiskamertje.

In The DIRT, de galerie van Jeroen Dijkstra en Florien van Heest in Galerie Emmy Miltenburg, keek iedereen zijn ogen uit bij alle prachtige ontwerpen van internationale kunstenaars, die ook nog eens betaalbaar zijn.

Bij Hosman Vins werden we gastvrij ontvangen door eigenaar Ruben van Dam en sloten we af met een heerlijk wijnproeverijtje. 

Op donderdag 6 mei vervolgden we onze Culturele Plekken Fietstocht. 

We startten bij Openartexchange aan de Hoogstraat 85 waar Anne Ruth Schalk ons de verschillende expo’s over twee volle etages liet zien. Een combi van Afrikaanse kunstenaars en Nederlandse kunstenaars. Ze hopen snel weer Afrikaans aanstormend talent te kunnen ontvangen als artists in residence. 

In Galerie158 aan de Hoogstraat 158 vertelde galeriehoudster en (foto)kunstenares Margi Geerlinks over haar intensieve en vooral mens-gerichte werkwijze. 

Gerard Sparla en Fred Van de Griendt lieten ons de twee zalen zien in het Wennekerpand aan de Vijgensteeg 2 waar Wenneker Cinema artfilms en andere films draait. 

Ad van der Kouwe en Julia van Weijen ontvingen ons in ’t Huis te Poort aan de Dam waar klassieke topconcerten worden gegeven en landelijk bekende schrijvers uit hun werk komen voorlezen. Ze vertelden ook over de portretten in de ramen die als sponsorproject via kunstenaar Jos Looise tot de renovatie van deze Katholieke schuilkerk hadden geleid.

In het atelier en de galerie van Jacques Tange aan de Schie 50, werden we door Jacques en zijn vrouw Belinda rondgeleid en voorzien van een lekker wijntje en hapje. 

Vol inspiratie en met een tas vol vervolgafspraken gingen we huiswaarts.