Boek DeWinkelmeiden: 2013 – 2020

Stichting DeWinkelmeiden: een beeld van 2013 tot 2020

Op woensdag 22 juli overhandigden we op feestelijke wijze een boek met een overzicht van zeven jaar werk aan het centrum van Schiedam aan wethouder Binnenstad Marcel Bregman, betrokken ambtenaren, Centrummanagement, Werk aan de Winkel, Stichting Stadsherstel en deelnemers in SHOP.

Stichting stopt, project gaat door
Van 2013 tot mei 2020 werkte Stichting DeWinkelmeiden aan de verlevendiging van het centrum van Schiedam, dat ondanks de prachtige historische binnenstad qua leegstand op nummer één van heel Nederland stond. Hanke van de Putte, Len Steenhoek en Maureen Sitton hebben zich al die jaren vrijwillig ingezet als bestuur van de stichting. In 2020 zis DeWinkelmeiden als stichting gestopt. DeWinkelmeiden is nu een project van de initiatiefnemer Janet van Huisstede van Van Huisstede Communicatie, die al die jaren als programma-manager voor de dagelijkse uitvoering zorgde. Dus: het project gaat onverminderd door!

Zien maken
Onze insteek was en blijft de revitalisering van winkelgebieden in historische binnensteden. We zochten voor leegstaande gebouwen goede ondernemers die een commerciële, culturele, creatieve of culinaire invulling konden geven die past bij het gebied. In die jaren concentreerden we ons voornamelijk op Schiedam en op het thema ‘zien maken’ waarmee we Schiedam een uniek onderscheidend vermogen geven in de regio. We kijken terug op succesvolle jaren en de komst van vele – inmiddels gewaardeerde – makers.

Breed werkpallet
Tientallen (startende) ondernemers die we in dit boek etaleren, hielpen we aan een passende winkel, en doorstartende ondernemers naar een groter pand. Samen met kunstenaars, illustratoren en studenten van kunstacademies zorgden we dat de etalages er aantrekkelijk uitzagen. We ondersteunden ondernemers bij het opstellen van hun ondernemingsplan, bij contractonderhandelingen, en bij hun marketing-, PR-, verlichtings- en inrichtingsplan. Met vastgoedeigenaren, makelaars, gemeenten en winkeliersverenigingen overlegden we over leegstaande panden. We gaven presentaties op hogescholen, en bij congressen over retail, vastgoed en monumentenbeheer.

Leegstand van 40 naar 18%
Samen met de gemeente Schiedam, het Centrum Management, Stadsherstel Schiedam, ondernemers en opleidingen hielpen we toekomstige winkeliers op gang. Mede door onze inspanningen is de leegstand in de Schiedamse binnenstad gedaald van circa 40% naar 18% (mei 2020).

Winkelen is weer een feestje
Het boek geeft een weerslag in foto’s van de afgelopen zeven jaren waarin Stichting DeWinkelmeiden met veel plezier de leegstand in Schiedam te lijf ging, en van winkelen weer een feestje maakte.