Blik in de toekomst met succesvolle Nieuwbouwdag

Voor de gemeente Schiedam mochten Petra Hickendorff van Viva la Vida Events en Janet van Huisstede van HC de Nieuwbouwdag Schiedam 2018 organiseren. In twee voorgaande jaren organiseerden ze de Woonbeurs Schiedam in de Grote- of Sint Janskerk Schiedam. Daar werden zowel bestaande bouw als nieuwbouw gepresenteerd. Om potentiële kopers en geïnteresseerden in stadsontwikkeling mee te laten kijken naar nieuwbouwontwikkelingen op de korte én de langere termijn, veranderden ze de naam in Nieuwbouwdag. Aangezien de gemeente binnenkort een nieuwe Woonvisie wil presenteren die is afgestemd op de woonwensen, werd de Nieuwbouwdag ook aangegrepen om input op te halen bij de bezoekers. We ontwikkelden voor de afdeling Wonen van de gemeente Schiedam een interactief concept dat op zaterdag 13 oktober binnen 4 uur tijd maar liefst 2.108 bezoekers trok die allemaal tevreden naar huis gingen. Er zijn al afspraken gemaakt over de Nieuwbouwdag Schiedam 2019.

Booming Schiedam
Schiedam is ‘booming’. Niet alleen voor Schiedammers zelf die een woning zoeken, maar ook voor Rotterdammers die hun ‘buurstad’ aan het ontdekken zijn. Dat bleek ook tijdens de uitstekend bezochte Nieuwbouwdag Schiedam 2018 waar zaterdag 13 oktober meer dan 2.100 bezoekers zich lieten informeren over alle plannen en locaties. Anderzijds gaven zij ook informatie aan de gemeente waar en hoe zij graag willen wonen.

Bustours
Negen volle bussen met zo’n 250 mogelijke woningkopers reden zaterdagmiddag door heel Schiedam om op locatie de nieuwbouw te bekijken en in de bus de plannen daarvoor te beluisteren. In het Stadskantoor kregen zij in de Hagazaal door makelaars en projectontwikkelaars uitgelegd in welk stadium de plannen zijn, en konden zij zich inschrijven voor nieuwbouw. Hypotheekverstrekkers en financieel adviseurs gingen in op de laatste ontwikkelingen en maakten al de nodige afspraken. Op de tiende etage van het Stadskantoor kon iedereen uitkijken over de stad en de nieuwbouwplannen op de ramen bekijken die een illustrator daarop had getekend.

Aardgasvrij
In de Aleidazaal volgden velen de interactieve lezingen van wethouder Fahid Minhas van Wonen, coördinator Ruud van Workum van het Servicepunt Woningverbetering, de kindergemeenteraad over hun onderzoek naar Wonen en Wijken en van Nicolien de Heer, programma-manager Woningbouw van de gemeente Schiedam. Tijdens de lezingen werd ook ingegaan op thema’s als duurzaam, aardgasvrij en energietransitie.

Droom-woon-plek?
Naast het geven van informatie, was ook veel ruimte voor de vraag naar informatie aan woningzoekenden. Op grote plattegronden van Schiedam konden bezoekers met een sticker hun droom-woon-plek aangeven, en aangeven of zij een eengezinswoning of appartement zoeken, en of zij willen kopen of huren. Op de sticker konden zij hun leeftijd schrijven, zodat ook duidelijk wordt of de plek door bijvoorbeeld jongeren of juist door ouderen wordt gekozen. Daarmee krijgt de gemeente informatie voor de nieuwe Woonvisie.

Betaalbare woningen
Nicolien de Heer, programmamanager Woningbouw van de gemeente, is zeer tevreden over het resultaat van de dag: “Natuurlijk vinden mensen het altijd leuk om op bouwplekken te kijken. En sommige locaties waren kennelijk heel verrassend. Ook van de makelaars hebben we zeer positieve geluiden teruggekregen. Want er wordt enthousiast gereageerd op de uiteenlopende typen woningen en woonvormen die we in Schiedam laten bouwen, en op het feit dat hier voor een jong gezin nog een goede en betaalbare woning te vinden is. Dat is precies wat Schiedam graag wil bieden.”